FAQ - veelgestelde vragen

De verschillen tussen kernhout en kruishout

1 Balken
1.1 Kernhout of kruishout, wat zijn de verschillen?

Zowel kernhouten als kruishouten balken zijn zeer geschikt voor gebruik in training, op wedstrijd of oefenparcours. Beide houtsoorten zijn even duurzaam en sterk maar verschillen op enkele details:

Scheuren:
Kernhout wordt gezaagd uit het hart van de stam van een boom en kruishout wordt gezaagd uit de omliggende delen van het hart van de boom. Kernhout bevat meer spanning in het materiaal waardoor er lengte scheuren kunnen voorkomen wanneer het hout is gedroogd. Deze scheuren gaan nooit dieper dan de kern van de balk en doen daarom niets af aan de sterkte van de balk. Kruishout bevat minder spanning en daardoor vrijwel geen scheuren. 

Kromming:
Wanneer hout droogt kan deze door de spanning in het materiaal iets krom trekken. Doordat kernhout meer spanning bevat dan kruishout is kernhout hier meer gevoelig voor. Ondanks de lichte kromming (hooguit 1 cm over de gehele lengte) zijn deze balken prima bruikbaar. Kruishout blijft nagenoeg altijd recht.

Gladheid:    
Kruishout heeft een gelijkere structuur dan kernhout waardoor het oppervlak van kruishout gladder is. 

Prijs:
Kernhout is goedkoper dan kruishout.

Samengevat kan worden gezegd dat kruishout optisch mooier en strakker is dan kernhout maar tegelijkertijd ook duurder. 

1.2 Hoe worden de balken geschilderd?

Onze balken worden voorzien van een zorgvuldig opgebouwde laklaag. Hiervoor maken we gebruik van Wijzonol vakverf, wat bekend staat als een premium merk van hoge kwaliteit. Allereerst worden onze balken gedroogd in speciale ovens, hierdoor is het vocht er uit en zijn ze klaar om te schilderen. Hierna worden ze grondig geschuurd. Vervolgens wordt er grondverf van Wijzonol aangebracht. Hierna nogmaals geschuurd om vervolgens met Wijzonol lakverf te worden afgelakt. Ook de uiteinden (kopenden) worden standaard bij ons meegeschilderd. 

2 Verleggen BTW voor aankopen vanuit het buitenland
2.1 Btw bij buitenlandse aankopen

Voor zakelijke aankopen vanuit het buitenland is het voor EU-landen mogelijk bij ons te kopen zonder btw. Wanneer u uw btw nummer invoert tijdens het afrekenproces wordt de btw automatisch op nul gesteld. Deze hoeft u dus niet af te rekenen. Deze regeling valt onder de intracommunautaire leveringen zoals afgesproken binnen de EU